Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της ενσυνειδητότητας είναι ότι –όπως λέει μια σπουδαία γυναίκα- αποκτάς δωρεάν μετάβαση σε έναν σπάνιο προορισμό…….το παρόν

 

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 50% σχεδόν του χρόνου μας είμαστε στον “αυτόματο πιλότο”.

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας και σκεφτόμαστε ότι πρέπει να πληρώσουμε το λογαριασμό του ρεύματος, πληρώνουμε το λογαριασμό και την ίδια στιγμή σκεφτόμαστε τη συνάντηση γονέων.

Σε όλους μας έχει τύχει να μιλούμε σε κάποιο άτομο ,του οποίου το όνομα δεν θυμόμαστε ,ενώ μας έχει συστηθεί πριν λίγα μόλις λεπτά .

Η προσοχή μοιάζει με ερωτευμένη πεταλούδα ,η οποία πετάει από σκέψη σε σκέψη και σταματάει σ΄αυτό που την ανησυχεί και όχι στη δουλειά που έχει να κάνει.

Ταξιδεύει στο παρελθόν –πράγμα που προκαλεί αυτοκριτική ,θλίψη ,πόνο , ματαίωση κ.α.λ.- ταξιδεύει στο μέλλον – προκαλώντας άγχος ,φόβο και ανησυχία.

Το παρόν φεύγει μέσα από τα δαχτυλά μας σαν ποτάμι και μόνο κάποιες στιγμές π.χ όταν πέφτουμε από την κούνια ή όταν παίρνει φωτιά το φαγητό στην κατσαρόλα , βγαίνουμε από την κατάσταση υπνοβασίας και ζούμε ολοκληρωτικά στο εδώ και τώρα.

To overthinkink(υπερανάλυση) φαίνεται να αποτελεί μιααπό τις μάστιγες της εποχής μας .δημιουργώντας στο μυαλό μας μια ατέλειωτη φασαρία και προβλήματα τα οποία δεν υπάρχουν.

Ποτέ δεν θα γίνουμε πραγματικά ελεύθεροι αν δεν απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από τη φυλακή των δικών μας ψεύτικων σκέψεων.

Το mindfulness μας διδάσκει να μειώνουμε την βασανιστική αυτοκριτική, να ελέγχουμε τις –συχνά- καταστροφικές μας σκέψεις ,να ζούμε το παρόν σε όλη του την ένταση ,με όλες μας τις αισθήσεις ,με αποδοχή και με καλοσύνη.

Σκοπός λοιπόν, στην ερώτηση ‘”ποια είναι η πιο γεμάτη και ουσιαστική στιγμή που ζήσατε;” να απαντήσουμε …..τώρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *