Τον τελευταίο καιρό όλο και συχνότερα , συναντώ ανθρώπους που αισθάνονται παγιδευμένοι σε μια διαρκή αίσθηση  υποχρεώσεων και δυσάρεστων καθηκόντων.

“Πρέπει να βγάλω περισσότερα χρήματα”

“Πρέπει να χάσω βάρος”

“Πρέπει να τρώω φρούτα και λαχανικά , να γυμνάζομαι συχνότερα”

Η απόλυτη αλήθεια είναι ότι και εγώ ” πιάνω ” τον εαυτό μου μερικές φορές να πιέζεται , ώστε να συμμορφωθεί σε εξωγενή πρότυπα  , ” να είμαι ή να γίνω κάποιος”  ,”να κάνω ή να μην κάνω κάτι ” .Τα μηνύματα “πρέπει ” είναι γνώριμα  σε όλους μας και μας παρασύρουν σε μια καθημερινότητα απογοητεύσεων , ενοχών , ντροπής και ματαιωμένων προσδοκιών. Όταν επιλέγουμε να κάνουμε κάτι που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των ” πρέπει ” αισθανόμαστε ανασφάλεια και φόβο, στη σκέψη ότι οι άλλοι θα μας αποδοκιμάσουν και θα μας κρίνουν αρνητικά .

Κάτω από αυτή την “τυραννία ” των πλαστών αναγκών , ποτέ δεν θα νιώσουμε εκπλήρωση και ικανοποίηση μιας και το “καρότο ” που καλούμαστε να κυνηγήσουμε , στην πραγματικότητα δεν μας αρέσει . Όσο προχωρούμε βέβαια στο μονοπάτι της αυτογνωσίας και της αυτοσυμπόνιας  νιώθουμε  πως αυτά  τα μηνύματα  δεν είναι “εντάξει ” για μένα καθώς δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες , τις ιδέες  και τις ανάγκες του αυθεντικού εαυτού μας  με αποτέλεσμα να  επανεξετάζουμε αυτές τις  εσωτερικές  προσταγές .Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα  είναι η  αναγνώριση και κατανόηση  όλων των  παγίδων “πρέπει “που οδηγούν τα βήματά μας καθώς και η διερεύνηση  της πραγματικής προέλευσης  τους . Προέρχονται από ενδογενή κίνητρα και εξυπηρετούν αληθινές μας ανάγκες  ή απλώς υπηρετούν αυτά που οι άλλοι περιμένουν  από εμάς . Τα τελευταία χρόνια κυριολεκτικά βομβαρδιζόμαστε από προτροπές  σχετικά με την αυτοφροντίδα την οποία συνήθως μεταφράζουμε  ως , καλή διατροφή , αντιοξειδωτικά και συμπληρώματα , εκδρομές ,άσκηση και αποφυγή του άγχους. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον  να προβούμε σε μια πράξη  ουσιαστικής αγάπης για τον εαυτό μας  και να πετάξουμε όσα άχρηστα και ξένα ” πρέπει” μας καταδυναστεύουν  και μας ωθούν να ζούμε  τη ζωή “ενός άλλου “

 

συντάκτης  Κωνσταντινιά Δημητρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *