Τι θα γινόταν αν αντιμετωπίζαμε τα πάντα ως δώρο , λέγοντας  “ευχαριστώ” καθημερινά ?Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να αντιληφθούμε την ιερότητα της παρούσας στιγμής η οποία συνήθως μας διαφεύγει.

1.ευχαριστώ φύση !

Όπου και αν βρισκόμαστε , υπάρχει πάντα κάτι στη φύση για να ακούσουμε , να δούμε , να μυρίσουμε , να αγγίξουμε , να εκτιμήσουμε. Μπορεί  να είναι ο ήλιος , ο άνεμος , ένα κοπάδι πουλιών ή ένα θρόισμα φύλλων στη γλάστρα μας .Η παύση για να ευχαριστήσουμε ένα στοιχείο της φύσης , μας επιτρέπει να συνδεθούμε με τη ζωή έξω από τα στενά όρια του εαυτού μας  και να βιώσουμε συναισθήματα θαυμασμού και δέους , μιας που έτσι και αλλιώς η φύση προσφέρει ώθηση προς την ευεξία .

 

 

2.ευχαριστώ αγαπημένα μου πρόσωπα              

Αυτό είναι προφανές σε πρώτη ματιά, όμως αντί του “ευχαριστώ μαμά” ή ” είμαι χαρούμενη που είμαι φίλη σου” , ας αναφέρουμε συγκεκριμένα παραδείγματα γιατί εκτιμούμε αυτό το άτομο .Μπορούμε να πούμε πχ. “ευχαριστώ μπαμπά που ήσουνα εκεί όταν έχασα τη δουλειά μου και χώρισα με τον φίλο μου. Πάντα με νοιάζεσαι  , με υποστηρίζεις και νιώθω ευγνωμοσύνη γι’ αυτό.”

3.ευχαριστώ άτομα που με δυσκολέψατε!

Υπάρχουν άτομα με τα οποία διαφωνήσαμε ή μαλώσαμε κάποια στιγμή της ζωής μας. Είναι εύκολο να νιώσουμε αντίδραση , θυμό και απαξία , είναι δύσκολο ,όμως ανεκτίμητο να ευχαριστήσουμε κάποιον με διαφορετική άποψη από εμάς .Δεν  μας προκαλεί να γίνουμε  καλύτεροι ? Δεν μας προσφέρει ευκαιρίες να δούμε κατάματα τον εαυτό μας και να χρησιμοποιήσουμε τα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα μας , δεν αναπτύσσει την κριτική σκέψη , την περιέργεια , την υπομονή  την αποδοχή ? Η χρήση όλων αυτών των δυνατοτήτων μας , μας βοηθά να “μεγαλώσουμε  και να ανθίσουμε “.

4 ευχαριστώ το σώμα και το μυαλό μου

ακόμα και αν μας ταλαιπωρούν πόνοι ή σωματικές δυσκολίες , το σώμα και το μυαλό μάς στηρίζει και χρειάζεται συμμάχους. Ας δείξουμε  λοιπόν ευγνωμοσύνη  ,εκτίμηση και ας τα φροντίσουμε όπως τα αξίζει.

                                                                       5.ευχαριστώ οδοντόβουρτσα!

Θεωρούμε δεδομένες τις ρουτίνες μας  όπως το βούρτσισμα των δοντιών ,την οδήγηση , το πλύσιμο του σώματος , τα σκαλοπάτια .Είμαστε πλάσματα της συνήθειας και αυτές οι καθημερινές επαναλαμβανόμενες κινήσεις, μας κρατούν υγιείς , μας προσφέρουν την αίσθηση της άνεσης και της ομαλότητας χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι δεν πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη γι’αυτές τις καθημερινές πολύτιμες στιγμές. Πολλές φορές όταν κινδυνεύουμε να τις χάσουμε (όπως τώρα με την καραντίνα) , καταλαβαίνουμε πόσο απαραίτητες και σημαντικές ήταν.

Ας εκφράζουμε λοιπόν ευγνωμοσύνη σιωπηλά ή δυνατά για όλα αυτά τα μικρά αυτονόητα δώρα , θα ενισχύσουμε την   ικανοποίησή μας από τη ζωή  και θα αυξήσουμε την ευτυχία μας .

συντάκτης  -Κωνσταντινιά Δημητρίου  –  κλινική ρεφλεξολόγος – δασκάλα mindfulness

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *