Τον τελευταίο καιρό και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες εγκλεισμού που βιώνουμε ,ακούω πολύ συχνά για διάφορες ανάγκες μας που δεν  καλύπτονται. Η ανάγκη μας για παρέα , για διασκέδαση ,ταξίδια ,αγορές, φαίνεται να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής  , σε βαθμό που η έλλειψή της δημιουργεί στον ψυχισμό μας , βαθιά ρήγματα .Αναρωτηθήκαμε λοιπόν -και βάση αυτού καταθέτουμε τον προβληματισμό μας- για τη διάκριση μεταξύ των αναγκών  και των επιθυμιών μας. Στο μυαλό των ανθρώπων θα έπρεπε  ,ιδανικά, να υπάρχει μία καλά διακριτή , φανταστική γραμμή ανάμεσα σε “επιθυμία” και  “ανάγκη” ,όμως πιθανόν λόγω ¨κατασκευαστικού λάθους” να είναι αρκετά θολή , με αποτέλεσμα πολύ συχνά να μπερδεύουμε αυτές τις δύο έννοιες .Επιθυμία λοιπόν είναι κάτι που “θα μου άρεσε” να γίνει,  αλλά δεν το” έχω  ανάγκη”.Αντιθέτως , ανάγκη είναι κάτι χωρίς το οποίο,  πραγματικά δεν μπορώ να λειτουργήσω .Είναι καλό και απόλυτα φυσικό να έχουμε επιθυμίες .Θέλουμε να αποκτούμε πράγματα , θέλουμε διασκέδαση ,άνεση  , θέλουμε τον έρωτα  , και όλα αυτά είναι θεμιτά υπό τον όρο πως δεν τα μετατρέπουμε σε ανάγκες.

Ποιά λοιπόν είναι αυτά , χωρίς τα οποία πραγματικά αδυνατώ να λειτουργήσω? Το νερό , το οξυγόνο , η τροφή και η προστασία από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αποτελούν καθολικές και πανανθρώπινες ανάγκες επιβίωσης .Όπως  όλοι όμως ξέρουμε , οι άνθρωποι έχουμε την τάση να δημιουργούμε ανάγκες από το πουθενά , μέσω θεμιτών κατά τα άλλα επιθυμιών. Πόσο παράλογο ακούγεται αλήθεια το “έχω ανάγκη να βγω για ψώνια ” αντί ” επιθυμώ  να κάνω αγορές” ή ” έχω ανάγκη να ταξιδέψω” αντί  “θα χαιρόμουν πολύ να κάνω ένα ταξίδι”. Οι επιθυμίες προκαλούν απόλαυση  , αντιθέτως οι φανταστικές ανάγκες  ανασφάλεια , απογοήτευση άγχος και κατάθλιψη.

Αν θέλουμε να ωριμάσουμε ,καλό θα είναι να θέτουμε πάντα τις επιθυμίες μας υπό έλεγχο και να αναγνωρίζουμε ότι πολλές από αυτές  , απλώς μας διασκεδάζουν και δεν είναι απαραίτητες για να νιώθουμε πλήρης .Παραφράζοντας λοιπόν τη γνωστή  ρήση μπορούμε να μιλάμε για τις “φανταστικές ανάγκες ως πηγή δυστυχίας

 Κωνσταντινιά Δημητρίου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *