Cover Photo

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΠΟΔΙΩΝ

Συμπτώματα-αιτίες-θεραπευτικές προσεγγίσεις

 

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών RLS(resless legs syndrome) είναι μια νευρολογική διαταραχή του ύπνου κατά την οποία οι πάσχοντες έχουν μια δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια, κυρίως τη νύχτα.

Η αίσθηση αυτή περιγράφεται ως μυρμήγκιασμα,ανατριχίλα,τράβηγμα,κάψιμο ή όπως πολλοί αναφέρουν “κάτι έρπει κάτω από το δέρμα”.

Ο πάσχων νιώθει την ανάγκη να κινηθεί,να τεντωθεί ή τις περισσότερες φορές να τινάξει έντονα και απότομα τα πόδια του νιώθοντας με αυτό τον τρόπο μια παροδική ανακούφιση.Όταν σταματά,επανέρχονται οι δυσάρεστες αισθήσεις ακόμα πιο επιτακτικές.

Όπως είναι φυσικό τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης,κυρίως τη νύχτα και έτσι υπάρχει κακή ποιότητα ύπνου με αποτέλεσμα το σύνδρομο να αποτελεί σοβαρή αιτία αυπνίας.

Παρόλο που δεν αναφέρεται συχνά το πρόβλημα,υπολογίζεται πως το 2-5% των ενηλίκων επηρεάζεται από αυτό.

Αφορά συχνότερα μεσήλικες και ηλικιωμένους όμως παρατηρήθηκαν περιπτώσεις παιδιών και εφήβων καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΑΙΤΙΕΣ

Δεν είναι απολύτως γνωστές και σαφείς οι αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Πιθανολογείται ότι σχετίζεται με τη μείωση της ντοπαμίνης, μιας φυσικής ουσίας που ανήκει στους νευροδιαβιβαστές και σχετίζεται με τον έλεγχο των κινήσεων.

Το σύνδρομο RLS εκδηλώνεται περίπου στο 20-57% των ατόμων που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Σημαντικός παράγοντας εμφάνισης φαίνεται να είναι η έλλειψη φολικού οξέως και τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Κάποιες φορές υπάρχει σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή υποθυρεοειδισμό ενώ τελευταία ενοχοποιούνται κάποια αντικαταθλιπτικά όπως και η καφείνη .

Η έλλειψη σιδήρου ωστόσο ίσως να αντιπροσωπεύει το 20% όλων των περιπτώσεων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 

Η θεραπεία του συνδρόμου είναι δύσκολη και θα πρέπει να αναφέρεται νωρίς στον θεράποντα ιατρό ώστε να διερευνηθεί η πιθανή αιτία της και να δοθεί η κατάλληλη αγωγή.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν όχι φαρμακευτικά,στον κατευνασμό των δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Η υγειινή διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας για τη βελτίωση της κατάστασης καθώς μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης ,όσπρια,φρούτα ,λαχανικά και ξηρούς καρπούς μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα του σιδήρου και του φολικού οξέος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Περπάτημα –κίνηση πρίν από τον ύπνο-ακόμα και μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σας με το αγαπημένο σας κατοικίδιο, είναι πολλές φορές αρκετή για να περιορίσει το πρόβλημα.

Τα τελευταία χρόνια η ρεφλεξολογία έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες καθώς είναι μια εναλλακτική προσέγγιση που βοηθά σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Nasional sleep Foundation ,όταν ασκούμε την πρακτική αυτή απελευθερώνεται ντοπαμίνη, η δράση της οποίας προσφέρει ανακούφιση από τα ενοχλητικά και επίμονα συμπτώματα.

Σύμφωνα με τη δική μας κλινική εμπειρία απαιτούνται 7-8 συνεδρίες σε συνδυασμό με διαφοροποίηση της διατροφής και κίνηση έτσι ώστε το σώμα να χαλαρώσει , να αποσυμφορηθεί από το βάρος του άγχους και να κινητοποιήσει τις αυτοθεραπευτικές του ικανότητες.

Κωνσταντινιά Δημητρίου

Κλινική ρεφλεξολόγος-δασκάλα mindfulness

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *